Vrije energiemarkt

Sinds 1 juli 2004 hebben we een vrije energiemarkt in Nederland en die bestaat inmiddels dus al ruim 10 jaar. Dat betekent dat de verschillende energieleverancier met elkaar kunnen concurreren, wat uiteindelijk voordeel op dient te leveren voor jou als consument. De verschillende energiebedrijven hebben de vrijheid om stroom en gas te leveren door heel het land, uiteraard voor een zo scherp mogelijke prijs. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de vrije energiemarkt alleen geldt voor de energiebedrijven, die geldt niet voor de netbeheerders.

Zelf een energieleverancier kiezen

Je hebt dankzij de vrije energiemarkt de mogelijkheid om zelf een energieleverancier te kiezen. Dit betekent dat je online de mogelijkheid hebt om na te gaan welke leveranciers er beschikbaar zijn en welke tarieven zij berekenen voor de verschillende energiestromen. Wil je bijvoorbeeld stroom afnemen of zoek je juist naar de combinatie met gas? Het is in de beide gevallen mogelijk om online na te gaan wat er beschikbaar is.

Energietarieven met elkaar vergelijken

Het is verstandig om regelmatig online na te gaan welke energieleveranciers er beschikbaar zijn. Probeer dit in ieder geval 1x per jaar te doen, zodat je regelmatig na kunt gaan of het mogelijk is om op de kosten te besparen. Je kunt nagaan in hoeverre een andere energieleverancier je de mogelijkheid biedt om op de kosten te besparen ten opzichte van het contract dat je nu hebt. Wil je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je online een leverancier kunt kiezen die lagere energietarieven berekent? Het is de moeite waard om online na te gaan wat de kosten bij de verschillende leveranciers zijn. Dat kost je slechts een paar minuten van je tijd, terwijl het je honderden euro’s per jaar aan voordeel kan opleveren.

Wil je de energietarieven vergelijken om te profiteren van de vrije energiemarkt? Zorg er dan voor dat je minimaal 1x per jaar de verschillende tarieven vergelijkt, ook wanneer je verder tevreden bent over de leverancier die je nu hebt. Stroom is stroom en gas is gas. Wat dat betreft is het niet nodig om na te gaan of er sprake is van kwaliteitsverschillen, je ontvangt altijd dezelfde energie. Wil je specifiek overstappen naar groene stroom of heb je een voorkeur voor een bepaalde leverancier? Dankzij de vrije energiemarkt hebben de verschillende energieleveranciers de mogelijkheid om zich op tal van fronten te onderscheiden, zodat je daar online zelf een keuze uit kunt maken.

Geen vrije markt voor netbeheerders

De vrije energiemarkt geldt alleen voor de leveranciers, daar is geen sprake van voor de netbeheerders die er actief zijn. Dat betekent dat je eenvoudig online na kunt gaan welke energieleveranciers er beschikbaar zijn en waar je energie af kunt nemen. Je zit op basis van je woonplaats in Nederland vervolgens vast aan de levering van stroom en gas door een netbeheerder bij je in de buurt. De energieleverancier maakt daarvoor afspraken met de netbeheerders, zodat je 1 jaarafrekening ontvangt. De vrije energiemarkt zorgt er wat dat betreft voor dat je qua energieleverancier een vergelijking kunt maken om op de kosten te besparen.

Previous post:

Next post: