Variabele en vaste tarieven

Betaal je een variabel tarief voor je energie of heb je een vast contract op basis waarvan je precies weet wat je betaalt? Het is verstandig om na te gaan wat in jouw geval het meest voordelig is. Hoe je dat kunt aanpakken? Je kunt online de energieleveranciers met vaste en variabele tarieven met elkaar vergelijken. Je zorgt er op die manier voor dat je een goed beeld krijgt van de kosten bij een vast of een variabel tarief, waarmee je ervoor zorgt dat de energierekening uiteindelijk zo laag mogelijk uit zal vallen.

Voordeel van een vast tarief

Benieuwd naar de voordelen van een vast tarief? Je zorgt er op die manier voor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je weet in plaats daarvan precies waar je aan toe bent. Verwacht je dat de tarieven binnenkort op zullen lopen? Dan is het verstandig om de tarieven vast te zetten, je zorgt er met een vast tarief voor je energierekening dan voor dat je maximaal op de kosten kunt besparen. Heb je in principe geen verwachtingen over de prijzen, maar wil je er vooral voor zorgen dat je de komende tijd niet voor verrassingen komt te staan? Ook dan is het de moeite waard om voor een vast tarief te kiezen.

Pas aan de andere kant op met de energiecontract voor meerdere jaren. Je kunt bijvoorbeeld een vast tarief voor de komende 3 of 5 jaar afsluiten. Dit levert je doorgaans een mooie welkomstbonus of een mooi cadeau op. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de tarieven vaak aan de hoge kant liggen. De energieleverancier dient de kosten voor het cadeau of de bonus immers ergens goed te maken.

Voordeel van een variabel tarief

Wil je gebruik maken van een variabel tarief voor je energie? In dat geval heb je de mogelijkheid om mee te profiteren op het moment dat de tarieven dalen. Lopen de kosten van stroom en/of gas terug? Dan kun je daar op halfjaarlijkse basis van profiteren, op het moment dat de energieleverancier de tarieven aanpast. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de tarieven natuurlijk ook op kunnen lopen, waardoor de energierekening hoger uit zal vallen.

Overstappen voor lagere tarieven

Wil je overstappen naar lagere tarieven en ben je benieuwd of een vast of een variabel tarief de beste keuze vormt? Zorg er dan voor dat je online een vergelijking maakt van de verschillende aanbiedingen bij de energieleveranciers. Je kunt eenvoudig nagaan wat de totale kosten voor een jaar zullen zijn, bij een vast of een variabel tarief. Kies je voor energie voor een variabel tarief? Houd er dan rekening mee dat het natuurlijk gaat om een schets op basis van de huidige tarieven. De laatste jaren zijn de energietarieven gedaald, maar het valt niet te voorspellen of dat in de toekomst ook het geval zal zijn. Kijk daarom goed naar zowel de vaste en variabele tarieven en probeer op basis daarvan een goede keuze te maken.

Previous post:

Next post: