Energielabel

Het energielabel van een woning helpt in te schatten hoeveel energie je nodig hebt om deze te verwarmen. Het energielabel gaat wat dat betreft vooral om het gebruik van gas. Is er sprake van een goede isolatie en kun je er bijvoorbeeld op rekenen dat de woning zich energiezuinig verwarmt? In dat geval is de kans groot dat er een A-label of een B-label beschikbaar is. Het is bij de verkoop van een woning verplicht om een energielabel aan te vragen en die aan de koper te overleggen. Op die manier ben je als koper altijd zeker van duidelijkheid over de energielasten die je kunt verwachten.

Verkoop van de woning

Wil je een woning verkopen? Je dient er als verkopende partij voor te zorgen dat er een definitief energielabel beschikbaar is. Iedereen in Nederland heeft een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen, het is bij verkoop verplicht om dit om te zetten naar een definitief label. Op die manier heeft iedere koper de mogelijkheid om in te schatten hoeveel een woning aan energie zal verbruiken en wat de kosten daarvoor waarschijnlijk zullen zijn.

Het definitief laten maken van een energielabel hoeft niet duur te zijn, dat is al mogelijk vanaf enkele tientjes. Zou je geen energielabel aanvragen en probeer je de woning toch te verkopen? Dan riskeer je een boete van €405. Het is wat dat betreft de moeite waard om er in ieder geval voor te zorgen dat je het energielabel beschikbaar hebt, zodat de koper daar op in kan spelen en na kan gaan of de woning energiezuinig is.

Woning kopen met energielabel

Wil je een woning kopen met een energielabel? Dan is het de moeite waard om goed te kijken naar hoe zuinig een bepaalde woning is. Een woning met een A-label zal een betere isolatie bieden en zorgt er daarmee voor dat je jaarlijks tot honderden euro’s op de energierekening kunt besparen. Het is wat dat betreft de moeite waard om in ieder geval voor een B-label te zorgen, wanneer je de kosten voor het energiegebruik niet te hoog wilt laten oplopen. Heeft een huis dat te koop staat nog geen energielabel? Vraag de verkopende partij of de makelaar daar naar, aangezien het verplicht is deze te kunnen overhandigen.

Energielabel aanvragen voor een woning

Wil je zelf een energielabel aanvragen? Dit is mogelijk bij een groot aantal bedrijven, die een certificering hebben ontvangen om de woning te mogen keuren en op basis daarvan een EPA af te geven. Dit is het Energie Prestatie Advies, dat aangeeft of er sprake is van een zuinige situatie. De adviseur zal de woning beoordelen en het voorlopige energielabel zoals de overheid dat heeft opgesteld vervolgens definitief maken. De adviseur zal onder andere gebruik maken van thermografische foto’s, om eventuele energielekken in de woning zichtbaar te maken en je daar op te wijzen. Het energielabel kun je gebruiken om zelf duidelijkheid te krijgen over hoe zuinig de woning is of kun je gebruiken op het moment dat je de woning wilt verkopen.

Previous post: