Energiekosten berekenen

Wil je de energiekosten berekenen, om na te gaan wat het op zou leveren wanneer je overstapt naar de goedkoopste energieleverancier? De kans is groot dat dit op zal lopen tot honderden euro’s per jaar, zeker wanneer je nog niet eerder bent overgestapt en je klant bent bij een van de grote leveranciers. Je kunt dan zelf de energiekosten berekenen en nagaan wat je ieder jaar laat liggen, maar je kunt aan de andere kant ook besluiten om direct over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier en er daarmee voor te zorgen dat je maximaal bespaart. Je kunt hierbij zowel kiezen voor groene stroom als voor grijze stroom.

Verbruik inschatten en energiekosten berekenen

Je kunt de energiekosten berekenen door in ieder geval je verbruik in te schatten. Hoeveel kWh en m3 heb je het afgelopen jaar verbruikt, of uit hoeveel personen bestaat je huishouden? Bereken de kosten van het afgelopen jaar en vergelijk die met de kosten die je bij de goedkoopste energieleverancier zou betalen. De kans is groot dat de goedkoopste energie je een verschil van gemakkelijk een paar honderd euro per jaar zal opleveren. Dat is meer dan de moeite waard om over te stappen, aangezien het je maar een paar minuten van je tijd hoeft te kosten.

Prijs per kWh en m3

Je kunt de energiekosten berekenen en deze vergelijken door uit te gaan van de prijs per kWh en m3. Vergelijk dit vervolgens met de prijzen voor de goedkoopste energie, om na te gaan welk voordeel je laat liggen. Houd er daarnaast rekening mee dat je kosten betaalt voor je aansluiting en het transport van de energie. Neem dit alles mee in de berekening die je wilt maken, om tot een goede indicatie van je besparing te komen. Je zal dan merken dat het heel verstandig is om zo snel mogelijk over te stappen naar de goedkoopste energie die er beschikbaar is.

Previous post:

Next post: